© Erzincan'ın Sesi | Erzincan'ın ve Bölgenin Haber Sitesi

1. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu Başladı.

Erzincan Valiliği, Erzincan Belediyesi, EBYÜ ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın işbirliğinde düzenlenen "Türkiye Yüzyılında 1. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyum' Başladı.

Erzincan Valiliği, Erzincan Belediyesi, EBYÜ ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın işbirliğinde düzenlenen "Türkiye Yüzyılında 1. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyum' Başladı.

5 kıta ve 33 ülkeden 300 ü aşkın katılımcı ile, Diaspora ve Kültürel Kimlik, Ekonomik Katkılar ve Girişimcilik, Sosyal ve Politik Katılım, Eğitim ve Akademik İşbirlikleri başta olmak üzere, 10 farklı temayı ele alacak olan Sempozyuma, Vali Hamza Aydoğdu, MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Topsakal, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Erzincan Milletvekilleri Süleyman Karaman ve Mustafa Sarıgül, Belediye Başkanı Bekir Aksun, EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Azerbaycan Diaspora Komitesi Başkan Yardımcısı Elşad Aliyev, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Abdullah Kutalmış Yalçın, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkan Yardımcısı Mahmut Çevik, 5 kıta ve 33 ülkeden gelen katılımcılar, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Programa Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım’ın Telekonferans bağlantısı ile katıldı.

Sempozyuma katılımlarından dolayı yurt içinden ve yurt dışından katılan tüm konuklara teşekkür eden Vali Aydoğdu, "Kim ne derse desin hangi engeller konulursa konulsun Türk dünyası muhakkak ki “dilde, fikirde, işte” birlik olacak ve ilelebet yaşayacaktır." dedi.

Sempozyumda, Türk Diasporası (göç ve göçmenlik, medya, diplomasi, STK, lobicilik, yumuşak güç, İslamafobi, tarih, kültür, sanat, eğitim, diaspora, ticaret, uluslararası ilişkiler, ekonomi, ilahiyat, hukuk gibi temalar) konusu ile Kıbrıs ele alınacak.

Sempozyumun oturumlarında Türk Diasporasının aktif temsilcileri, uzmanlar ve aydınların fikirleri ile sahadan gelecek veriler ışığında öncelikle sorunların tespiti, akabinde çözüm yollarının neler olabileceği tartışılacak. Ortaya çıkacak somut çıktılarla hem Türk diasporasını güçlendirmeye katkı sunması hem de alana uluslararası çapta zengin bir literatür kazandırması hedefleniyor.

Sempozyumdaki bildiri ve raporlar kitap olarak yayımlanacak. Sempozyum sunum ve yazım dili Türkçe, Arapça, Rusça ve İngilizce olarak belirlendi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER