© Erzincan'ın Sesi | Erzincan'ın ve Bölgenin Haber Sitesi

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdüründen Basın toplantısı

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü il genelindeki bağlı birimlerinde önemli faaliyetlerde bulunuyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü il genelindeki bağlı birimlerinde önemli faaliyetlerde bulunuyor. 100. Yıl Atatürk Huzurevinde Basın Mensuplarıyla bir araya gelen Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Serdar Demirci Müdürlüğün hizmetleri hakkında bilgi verdi.

Demirci Bireyin, ailenin ve toplumsal değerlerin korunması, güçlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik bütüncül ve adil sosyal hizmet modelleri geliştirmek ve uygulamak amacıyla toplumun her bir ferdine ulaşarak etkin sosyal hizmet sunumuyla ülkemizin sosyal kalkınmasında öncü kurum olmayı hedeflediklerini söyledi. Hizmet Birimleri,  Deprem Bölgesine Psikolojik Destek, Engelli Hizmetleri, Yaşlı Hizmetleri, Çocuk Hizmetleri, Kadın Hizmetleri, Şehit Yakını ve Gazi Hizmetleri, Sosyal Hizmetler ve Destek Ödemeleri hakkında detaylı bilgi veren Demirci Bakanlığın destekleriyle önemli çalışmalara imza atıldığını dile getirdi.

Serdar Demirci açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Vizyon ve Misyon değerlerimiz doğrultusunda, İlimiz merkez ve 2 ilçemizde bulunan toplamda 3 huzurevimiz ile yaşlılarımıza, yine İl merkezimizde faaliyet gösteren 3 kuruluşumuz ile çocuklarımıza, şiddet önleme ve izleme merkezimiz ve kadın konuk evimiz ile kadınlarımıza, İlimiz Merkezde faaliyet gösteren Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezimiz ve 3 Özel Bakım Merkezi ile Engelli bireylerimize hizmet vermekteyiz. İlimiz merkezi ve Tercan İlçemizde faaliyet gösteren Sosyal Hizmet Merkezlerimiz ile hanelerinde engelli bireylerimize bakan vatandaşlarımıza evde bakım, çocuklarımızın eğitim hayatlarına devam edebilmeleri için destek olduğumuz Sosyal Ekonomik Destek ile sahada ve hizmet merkez binalarımızda 7/24 esasına uygun olarak hizmetlerimize devam ediyoruz.

İl Müdürlüğü olarak depremin ilk anından itibaren Bakanlığımız ve Valiliğimiz koordinesinde en hızlı şekilde hareket ederek psikososyal destek ekiplerimiz deprem bölgemize ulaşmış, vatandaşlarımız ve çocuklarımız üzerindeki depremin etkilerini en aza indirecek çalışmalar gerçekleştirmiştir. Günümüze kadar geçen süre zarfında 19 Psikososyal Destek ekibimiz bölgeye intikal etmiş ve çeşitli unvanlarda toplamda 90 personelimiz deprem bölgelerinde fiilen görev almıştır.

İlimiz Merkezde bulunan 66 kapasiteli Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezimizde, zihinsel engelli bireylerimize hizmet vermekteyiz. Burada engelli bireylerimize barınma, beslenme, sağlık, eğitim ve rehabilite hizmeti verilmekte olup hayata daha sıkı tutunmaları için düzenli olarak müzik, halkoyunları, tiyatro, spor, kültürel etkinlikler düzenlenmektedir.

Huzurevimizde kalan kıymetli büyüklerimizin barınma hizmetinin yanı sıra sağlık durumlarının takibi ve aktif yaşlanma sürelerinin devamı için sürekli olarak sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler gerçekleştirmekteyiz. Yaşlılarımız için kuruluşlarımızın içerisinde terapi atölyeleri oluşturulmuş, bu atölyelerde seramik boyama, takı tasarım, dokuma ve ahşap boyama etkinlikleri yapılmaktadır. Yine huzurevlerimizde oluşturmuş olduğumuz hobi bahçeleri ile yaşlılarımızın toprakla iç içe olmalarını sağlayarak aktif yaşamalarına etkili bir şekilde destek olmaktayız. Yıl içerisinde programlı bir şekilde geziler düzenlenmekte, doğum günü kutlamaları gerçekleştirilmektedir. Hiçbir sakatlanma riski içermeyen BOCCE sporu aracılığıyla yaşlı bireylerin yaşamlarını daha aktif bir şekilde sürdürmelerinin desteklenmesi, fiziksel hareketliliğinin sağlanması ve farklı illerde huzurevi hizmeti alan yaşlıların bir araya gelerek sosyal aktifliğinin artırılması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda kuruluşlarımıza BOCCE ekipleri oluşturulmuş olup bu ekiplerimiz huzurevleri arasında düzenlenen BOCCE liginde başarılara imza atmışlardır. Ekiplerimiz, şampiyonluk yolunda emin adımlarla çalışmalarına devam etmektedir.

İlimizde; Çocuk Evleri Sitesi, Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi ve Sabancı Çocuk Destek Merkezimiz olmak üzere 3 ayrı kuruluş ile 0-18 yaş aralığında koruma ve bakıma ihtiyaç duyan çocuklarımıza barınma hizmeti verilmektedir. Aile ortamı ve ilişki sistemi içerisinde düzenlenmiş ev tipi birimlerde öncelikle yaşadıkları ortamda kendilerine yeterli hale gelmeleri amaçlanmaktadır. Ayrıca İl Müdürlüğümüz bünyesinde Öksüz, Yetim ve Gündüz Hizmetleri Birimi oluşturulmuştur. Öksüz, Yetim ve Gündüz Hizmetleri birimin amacı: ebeveyn kaybı yaşamış çocuklara yönelik psikososyal destek, sosyal hizmet ve sosyal yardım alanlarında yardımcı olmaktır. Burada ebeveyn kaybı yaşamış çocuklar düzenli periyotlarla ziyaret edilerek okul ders durumu takip edilmekte, izleme ve rehberlik faaliyetleri yürütülmektedir. Çocuklar için hizmetlerimizin bir diğeri olan Koruyucu Aile ve Evlat Edindirme hizmet modelleridir. Öncelikle Koruyucu Aile: çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, sağlık, beslenme, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunun kısa ve ya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde 4 paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişiler ile yürütülen hizmet modelidir. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüzün özverili çalışmaları neticesinde İlimizde 41 koruyucu aile yanında 29’u kız 21’i erkek olmak üzere 50 çocuğumuzun bakımı sağlanmaktadır. Evlat Edindirme Hizmet Modeli: Durumu evlat edindirilemeye uygun bir çocukla, durumu evlat edinmeye uygun kişi/eşler arasından hukuki bağlar sağlanarak çocuk ebeveyn ilişkisinin kurulması diye tanımlanabilir. İl Müdürlüğümüz bünyesinde kadınlara ve şiddetin önlenmesine yönelik hizmet vermekte olan iki kuruluşumuz bulunmaktadır. Bunlardan biri Kadın Konukevi Müdürlüğü diğeri Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğüdür. Erzincan Kadın Konukevi Müdürlüğümüzde fiziksel, duygusal, cinsel, ekonomik ve sözlü istismara veya şiddete uğrayan kadınların, şiddetten korunması, psiko-sosyal ve ekonomik sorunları için çözüm üretilmesi, güçlendirilmesi ve bu dönemde varsa çocukları ile birlikte ihtiyaçlarının da karşılanması suretiyle geçici süreyle barınmaları sağlanmaktadır. Gerektiğinde harçlık desteği sağlanmakta, İl avukatları ve BARO tarafından ücretsiz avukat desteği sağlanarak hukuki destek verilmekte, meslek elemanları tarafından hizmet alanın durumuna uygun yönlendirme ve rehberlik hizmeti sunulmaktadır. Yanlarındaki 0-6 yaş çocukları için kreş imkânı sağlanmakta, okul çağında olan çocukları için eğitim ve öğretime devam etmesi için gerekli çalışmalar yapılmaktadır. 2023 yılı içerisinde 54 kadın ve beraberindeki 22 çocuk kuruluşumuzdan hizmet almıştır.

İlimizde bulunan Aziz şehitlerimin bizlere emaneti olan kıymetli aileleri ve kahraman gazilerimiz ile aileleri ile yakından ilgileniyoruz. İlimizde 136 Şehidimizin, 117 Gazimizin olmak üzere 253 ailemize ile belirli periyotlar halinde ziyaretler gerçekleştiriyoruz. 2023 yılı içerisinde 568 kez aile ziyareti gerçekleştirmiş ayrıca 109 şehit yakınımızın istihdam hakkından faydalanması sağlanmıştır. Yine şehit aileleri ve gazilerimize yönelik Bakanlığımızın hayata geçirdiği ücretsiz seyahat hakkından ilimizde 372 şehit yakını ve gazimizin faydalanması sağlanmıştır. Aile ve Sosyal Hizmetler ailesi olarak tüm Şehit ailelerimiz ve Gazilerimizin emrindeyiz.

Yatılı kuruluşlarımız ve gündüzlü kuruluşlarımızın haricinde İl Müdürlüğümüz ve Sosyal Hizmet Merkezlerimize müracaatta bulunma, Evde Bakım, Sosyal Ekonomik Destek ve diğer hizmet modellerimiz ile vatandaşlarımıza ulaşmaktayken aynı zamanda arz odaklı hizmetlerimizle vatandaşlarımızı hanelerinde ziyaret ediyoruz. Ziyaretlerde özellikle dezavantajlı aileler tespit edilmiş ve bu ailelerde yer alan kadın, çocuk, engelli ve yaşlı bireylerimize yönelik koruyucu ve önleyici uygun hizmet modellerinden faydalandırılmıştır.

Erzincan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz tarafınca Ağustos ayı itibari ile 2023 yılı içerisinde; Toplam 61 milyon 568 bin TL Evde Bakım, 9 Milyon 550 Bin TL Sosyal Ekonomik Destek ödemeleri yapılmış, Koruyucu aile hizmetinden faydalanan 41 ailemize 301.097,066 TL ödenmiştir. İlimizde hizmet vermekte olan Üç Özel Bakım Merkezine 122 Engellimiz için toplamda 13 milyon 662 Bin TL ödenmiştir. Doğum Yardımı kapsamında İlimizde hizmet modelinin yürürlüğe girdiği 20 Mayıs 2015 tarihinden bugüne kadar 20.364 aileye 8 Milyon 670 Bin TL ödeme yapılmıştır. Ücretsiz Seyahat Ödemesi olarak İlimizde 79 Toplu Taşıma aracı için aylık 1800 TL toplamda faal olarak çalışan 79 Şehir İçi Toplu Taşıma aracı için 142.200 TL ödeme yapılmıştır. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak Engelli, Yaşlı, Kadın, Çocuk, ve Aziz şehitlerimizin bizlere emaneti olan kıymetli aileleri ile kahraman gazilerimiz ve ailelerine sağlamış olduğumuz hizmetlerimize mesai mefhumu gözetmeksizin devam etmekteyiz.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER