© Erzincan'ın Sesi | Erzincan'ın ve Bölgenin Haber Sitesi

Anagold, kapılarını yerel basına açtı

13 Şubat 2024'de Erzincan İliç Altın Madeninde Yaşanan Kazanın ardından Anagold Madencilik, maden sahasının kapılarını yerel basına açtı.

13 Şubat 2024'de Erzincan İliç Altın Madeninde Yaşanan Kazanın ardından Anagold Madencilik, maden sahasının kapılarını yerel basına açtı. Erzincan'da Görev Yapan Basın Mensuplarını Maden sahasında ağırlayan Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yetkilileri Kazanın ardından yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdiler. 

Genel Müdür Oğuz Atıl Karamercan, Sürdürülebilirlik Direktörü – Ahmet Oğuz Öztürk, Hukuk Direktörü – Cem Aktolgalı, Kurumsal İletişim Müdürü – Onur Acar, Sülfit Proses Müdürü – Faruk Değirmenci, Sülfit Proses Başmühendisi – Mustafa Onur Gezmiş, Maden Müdürü – Ersin Çalışkan, Jeoteknik Başmühendisi – Onur Baysal, Proses Mühendisi – Ayşenur Türkaslan, Laboratuvar Şefi – Serkan Susuz, kendi alanlarında yaptıkları çalışmaları anlattılar.

Liç Alanında Yaşanan toprak kayması nedeniyle 9 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından Tüm faaliyetleri geçici olarak durdurulan madende rehabilitasyon çalışmalarında son aşamaya gelindi. 8 aydır üretim yapılmayan Çöpler Madeninde risklere karşı yeni teknolojik yatırımlar yapıldığını söyleyen yetkililer, Maden sahasında ilave önlemler alındığını, Üretim yönteminin değiştirildiğini, artık sadece sülfit tesisinin kullanılacağını belirttiler.

Türkiye’nin en büyük altın madeni olan Çöpler’de faaliyet gösteren Anagold Madencilik Çöpler Maden Sahası Genel Müdürü Oğuz Atıl Karamercan aradan geçen zamanda yapılan çalışmaları
şöyle özetledi:
“Maden Sahamızda yaşanan kazanın ardından tek önceliğimiz, çalışanlarımızın cenazelerine ulaşmak oldu. 2 bin kişilik ekiple, aralıksız olarak arama faaliyetlerine odaklandık. Bu süreçte çalışanlarımızın aileleri ile dayanışma içinde olduk. Yaşanan üzücü olaydan hepimizin aldığı dersler var. Her zaman tartışmasız ilk önceliğimiz çalışanlarımızın güvenliğini sağlamak. Tüm süreçleri yeniden gözden geçirdik. İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili her adımı yeniden ele aldık. Olası yeni riskleri değerlendirmelerimize dahil edip önlemleri artırdık, iyileştirmeleri güçlendirdik. Standartlara ve kriterlere uygun madencilik
faaliyetlerinin hayati öneminin farkındayız. Maden çevresel, işletme ve üretim bakımından çalışmaya hazır durumda” dedi.
Yüzde 89 oranında sülfit tesisi ve yüzde 11 oranında yığın liç olmak üzere iki üretim yönteminin kullanıldığı madende artık üretimde tamamen sülfit tesisine geçildiğini belirten Karamercan, çevre
odaklı önlemler hakkında da bilgi verdi. İlgili bakanlıkların ve kamu kuruluşlarının denetiminde, bugüne kadar günlük ve haftalık olarak yüzey, yeraltı suyu, toprak ve hava numuneleri alındığını belirtti. Karamercan, “Bakanlığa ait mobil hava kalitesi izleme istasyonunda ve civar köylerde bulunan Anagold’a ait altı adet çevre izleme istasyonunda hava kalitesi günlük takip ediliyor. İçme suyu dahil halen devam eden analizlerde bugüne kadar herhangi bir olumsuz sonuçla karşılaşılmadı” diye konuştu.
Genel Müdür Oğuz Atıl Karamercan, operasyonların güvenliğini sağlamak için sahayı dört adet jeoradar ile 7/24 izlediklerini vurgulayarak, “Radarlarımızı acil anons sistemiyle destekleyerek olası riskli durumları en aza indirdik. Güvenliğin sağlanması için en yeni teknolojik altyapıyı kullandık. Etkili bir Risk Değerlendirme sistemi ile sahayı sürekli takip ediyoruz” dedi.
Beş yılda 2,3 milyar dolarlık yatırım planı olan Anagold Madencilik’in Türkiye’deki yatırımlarını arttırarak sürdüreceğini ifade eden Karamercan, şunları söyledi: “SSR Madencilik olarak Türkiye’de önümüzdeki beş yıllık dönemde 1,5 milyar dolarlık kısmı Erzincan’a olmak üzere; 5 projeye toplamda 2,3 milyar dolar yatırım planlıyoruz. Faaliyetlerin yeniden başlamasına yönelik idari ve teknik tüm hazırlıklar neredeyse tamamlandı ve maden yeniden üretime hazır hale getirildi. İliç maden sahası tekrar açıldığında Ülke ekonomisine katkı sunmaya ve istihdama kaldığı yerden katkı sunmaya devam edecek.”


Türkiye’nin en büyük altın madeni Anagold Madenciliğin 2009 yılından bu yana Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’ni işlettiğini, Madende 2010 Aralık ayından bu yana altın üretimi yapıldığını söylediler. Anagold'un Maden arama faaliyetleri dahil olmak üzere bölgede yaklaşık 25 yıldır faaliyet gösterdiğini, İliç Çöpler, Türkiye’nin en büyük altın madeni olmasının yanı sıra, yüksek teknolojiye sahip sülfit
tesisleriyle de sektörde ve Türkiye’de ilk Maden olduğu anlatıldı. Bugüne kadar 94 tona yakın altın üretimi karşılığı, yaklaşık 4,6 milyar dolar altın geliri ile Türkiye ekonomisine katkı sağladığı belirtilirken, 
Çöpler Madeni, İliç için sadece ekonomik bir aktör değil, aynı zamanda bölgedeki sosyal kalkınmanında parçası olduğu, Maden faaliyetteyken doğrudan 3 bin civarında istihdam sağlandığı Anagold çalışanlarının yüzde 60’ının bölge halkından istihdam edildiği, Dolaylı olarak ise bölgedeki 50 bin kişiye ekonomik kaynak oluşturduğu söylendi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER