SATANADAM
Erzincan
18 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2500.6
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    66942.327$

ERZİNCAN OLASI BİR DEPREME HAZIR MI?

ERZİNCAN OLASI BİR DEPREME HAZIR MI?
Ülke genelindeki depremler Erzincan halkını tedirgin ediyor.

ERZİNCAN OLASI BİR DEPREME HAZIR MI?
Türkiye'nin deprem kuşağında olduğu gerçeğiyle birlikte yurdun bir çok bölgesi son günlerde adeta beşik gibi sallanıyor. Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen ve Erzincan'da da oldukça fazla hissedilen deprenin ardından Ege bölgesinde de ardı ardına depremler meydana geliyor. Ülkedeki fay hatlarının harekete geçmesi, uzun süredir sessiz olan fay hatlarında beklenen hareketlik, deprem gerçeğini bir kez daha gözler önüne seriyor. 
Tarihinde meydana gelen çok sayıda depremle yerle bir olan Erzincan'da ise halk tedirgin. Akıllarda ise 'Erzincan olası bir depreme hazır mı?' sorusu var. Çünkü Erzincan halkı depremleri çok iyi biliyor.
1939 tarihinde 26 Aralığı 27 Aralığa bağlayan gece saat 02.00 de meydana gelen 7.9 şiddetindeki deprem  1939 tarihinde meydana gelen deprem Erzincan'ı 52 saniye boyunca sallamış ve koca bir şehri adeta haritadan silmişti. Yerle bir olan Erzincan'da ve depremin etkilediği diğer illerde toplam 32 bin 962 kişi ölmüş, yaklaşık 100 bin kişi yaralanmış ve 116 bin 720 bina yıkılmıştı. Deprem öncesi 20 bin olan şehir nüfusu 12 bine düşmüş, diğer kayıplar ilçelerde, köylerde ve komşu illerde meydana gelmişti. Yaklaşık 33 bin kişinin yaşamını yitirdiği 1939 Erzincan Depreminde felaket her ne kadar can aldıysa da muhakkak binalar o günün şartlarıyla da bu depremin verdiği zararın boyutunu arttırmıştı.
13 Mart 1992 tarihinde ise saat 19:08’de 6.8 şiddetinde meydana gelen depremde resmi kayıtlara göre 653 kişi hayatını kaybederken 8057 bina hasar gördü veya yıkıldı. Kuzey Anadolu Fayı üzerinde ve Doğu Anadolu Fay hattının çok yakınında  bulunan Erzincan, bu depremle beraber tarihindeki altıncı büyük depremi yaşamıştı.
Özellikle 1992 depreminde ağır hasardan orta hasara çevirilerek yıkılmayan binalar olası bir depremde faciaya davetiye çıkarıyor.Bir dönem Erzincan'daki tüm binaların röntgeninin çekileceği, binaların depreme dayanıklılığının tespit edileceği ve her binanın bir deprem kimlik kartının olacağı açıklamasının ardından, bu çalışmanın tamamlanmaması, depremlerden ders alınmadığının göstergesi.  
 Özellikle 1992 depreminin ardından kentte inşa edilen tüm yapılar deprem şartnamesine uygun yapıldı. Belki de Erzincan depremler bakımından Türkiye'nin en güvenilir ili haline geldi. Fakat deprem yaşamış bazı binalar tedirginlik oluşturuyor. Erzincan halkı ise hangi binanın veya iş merkezinin tehlikeli olduğunu, hangilerinin ağır hasardan orta hasara çevirilerek yıkılmadığını çok iyi biliyor.
Erzincan'daki depremler konusunda araştırmalar yapan Jeoloji Yüksek Mühendisi Selahattin Ayan, Erzincan'ın doğusuyla Karlıova arasının tetikte olduğunu ifade ederek, "Doğu Anadolu fayı uyandı. Kuzey Anadolu fayı uzun süre sessizliğini koruyacak. Karlıova ile Mutu arasındaki fay hattında 7'nin üzerinde deprem olma olasılığı yüksek" dedi.
Tüm bu gerçeklerle birlikte;
 Erzincan halkı depremler konusunda bilgilendiriliyor mu? Bina ve eşyalar için Sigorta bilinci yaygınlaştı mı? Evlerdeki eşyalar sabitlendi mi? Deprem çantaları hazır mı? Deprem anında ve sonrasında halk neler yapmalı? Erzincan'da olası bir depremde halkın toplanma alanları belli mi? Yöneticiler bu konularda halkı ne derece bilgilendiriyor? Son zamanlarda Deprem gerçeğini umursamayarak çok katlı binaların yapımına neden izin veriliyor? 1992 depreminin ardından yapılan Kamu lojmanları 2 ve 3 kattan oluşurken, bazı bölgelerde yeni yapılan TOKİ konutlarına neden 5-6 kat müsaadesi veriliyor? Ana caddeler üzerinde bulunan (halkın bildiği) Riskli binalar  için deprem dayanıklılık testleri yapıldı mı? Yaşanabilecek bir kriz anı için ilgili tüm kurumlar ve şehir iletişim  alt yapısı hazır mı?
Tüm bunlar "Erzincan olası bir depreme hazır mı?" sorusunu akıllara geliyor. İnşallah hazırdır. 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!